Fototips / fotoshoot

Foto’s voor een tekening

Om een gedetailleerd dierenportret te kunnen tekenen heb ik in ieder geval één scherpe en duidelijke referentiefoto nodig. Daarbij is het belangrijk dat het dier er mooi en typerend op staat, zoals het écht is. Het kan de moeite waard zijn op speciaal voor de tekening foto’s te (laten) maken. Foto’s kun je door mij laten maken of zelf aanleveren.


ZELF FOTO’S AANLEVEREN

Als je zelf foto’s van het dier aanlevert overleggen we wat de mogelijkheden zijn voor de tekening. Als je dier overleden is kan ik van minder duidelijke foto’s vaak toch een kleiner dierenportretje maken.

Kies een scherpe foto waar het dier mooi en herkenbaar op staatWat is een goede foto?

 • De foto is gemaakt bij voldoende daglicht, niet in de zon en zonder flitser.
 • De ogen, neus, vachtstructuur en details zijn goed zichtbaar.
 • Mail het originele, onbewerkte fotobestand (dus geen screenshot of digitaal bewerkte foto).
 • Verstuur de foto als JPG/jpeg bestand, op ware grootte.
De scherpte van een foto kun je beter beoordelen als je inzoomt


De juiste belichting

Belichting speelt een belangrijke rol in de bruikbaarheid van een foto. Bij voldoende licht heb je meer kans op scherpe foto’s. Een foto gemaakt in zonlicht of met flitslicht is vaak niet of minder geschikt.

Bij daglicht krijg je een natuurlijke lichtval en een mooie glans in de ogen. De tekening wordt dan ook mooier en realistischer. Mag je kat niet naar buiten? Maak dan foto’s bij een groot raam of fotografeer van buiten naar binnen als de kat op de vensterbank zit (wel oppassen voor spiegeling van het glas).

Dieren samenvoegen van losse foto’s is alleen mogelijk als de foto’s gemaakt zijn bij hetzelfde licht (dezelfde kant, hoogte en sterkte) en zonder schaduw van de zon.

Maak foto’s bij voorkeur buiten bij voldoende licht (niet in de zon)


De compositie: kop of helemaal

Voor een tekening van de kop ontvang ik bij voorkeur een foto waar in ieder geval de kop, hals én schouders op staan. Dat geeft me de mogelijkheid om te schuiven met de uitsnede/compositie.

Wil je het dier helemaal op de tekening? Stuur dan een foto waar het volledig opstaat, maar niet te ver weg. Ik gebruik liever geen foto met gras als ondergrond.

Kies de juiste afstand en hoogte ten opzichte van het dier


Nog wat tips voor als je foto’s van je dier maakt:

 • Camera instelling: stel je telefoon/camera in op de hoogste resolutie (meeste pixels) en de beste kwaliteit.
 • Daglicht: zorg voor veel daglicht (geen zonlicht) en zet de flitser altijd uit.
 • Focus op de ogen: maak foto’s op ooghoogte met het dier en stel scherp op de ogen.
 • Kies de juiste afstand: te dichtbij kan bij een telefoon/groothoeklens vervorming geven. Bij digitaal inzoomen vermindert de kwaliteit van de foto.
 • Verhoging: Een kleinere hond of kat blijft vaak beter stilzitten als je hem op een tafel of stoel zet.
 • Een assistent is handig om het dier de juiste kant op te laten kijken en/of te zorgen dat het niet steeds wegloopt.
 • Geduld: heb vooral veel geduld! Als het dier in de juiste houding zit maak je zoveel mogelijk foto’s. Daar kies je de mooiste uit. Extra tip: katten zitten graag in een doosje of op een krant.
Lekker binnen en toch bij voldoende daglicht op de fotoAanpassen of weglaten

Het dier wordt getekend in de houding zoals het op de foto staat, maar vaak is het wel mogelijk om aanpassingen te doen. Bijvoorbeeld aan een oor dat er net niet helemaal opstaat, de achtergrond, etc. Storende dingen, zoals een riem of een raar plukje haar kan ik in een tekening meestal aanpassen of weglaten. Het is natuurlijk wel mooier als je dier netjes geborsteld op de foto staat.Foto’s versturen

Naast je voorkeursfoto ontvang ik graag nog een paar extra foto’s. Dit helpt me om een beter beeld te krijgen van het dier. Ook als je twijfelt of de foto’s geschikt zijn mag je ze altijd even laten zien. Foto’s versturen kan via de Contact-pagina.


FOTO’S LATEN MAKEN

De voorbeeldfoto’s voor een tekening kun je ook door mij laten maken. Ik gebruik daarbij studiolampen (softboxen) en een achtergronddoek. Als je in de omgeving van Oud Gastel / Roosendaal woont kan ik eventueel bij je thuis foto’s komen maken.

Gratis fotoshoot: het maken van foto’s is gratis in combinatie met een dierenportret. Voor een fotoshoot vraag ik € 20,- per dier. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de factuur van de tekening.

Voorafgaand aan de fotoshoot bespreken we je wensen en ik heb meteen de gelegenheid om het dier in het echt te zien. Ik maak voldoende foto’s, zodat je minimaal 3 mooie hebt om uit te kiezen. Via de Contact-pagina kun je meer informatie aanvragen of een afspraak maken.

Contact / foto’s versturen