Fototips

Om een gedetailleerd dierenportret te kunnen tekenen heb ik in ieder geval één scherpe en duidelijke referentiefoto nodig. Het belangrijkste is dat het dier zelf mooi en herkenbaar op de foto staat.


FOTO’S LATEN MAKEN

Je kunt door mij gratis foto’s van je dier laten maken voor de tekening. Ik gebruik daarbij studiolampen (softboxen) en een achtergronddoek. Voorafgaand aan de fotoshoot bespreken we je wensen en ik heb meteen de gelegenheid om het dier in het echt te zien. Ik maak voldoende foto’s, zodat je minimaal 3 mooie hebt om uit te kiezen. Via de Contact-pagina kun je een afspraak maken.

Gratis fotoshoot: Het maken van foto’s is gratis in combinatie met een tekening. Voor een fotoshoot reken ik € 30,- per dier. Dit bedrag wordt verrekend bij afname van de tekening.


ZELF FOTO’S AANLEVEREN

Natuurlijk kun je ook zelf foto’s aanleveren. Daarbij overleggen we wat de mogelijkheden zijn met de beschikbare foto’s. Storende dingen in een foto, zoals een riem of een raar plukje haar kan ik in een tekening meestal aanpassen of weglaten. Als je dier overleden is kan ik van minder duidelijke foto’s een kleiner dierenportret of een mini-portretje maken.

Hieronder staan een aantal richtlijnen:

  • De foto is gemaakt bij voldoende daglicht, niet in de zon en zonder flitser.
  • De ogen, neus, vachtstructuur en details zijn goed zichtbaar.
  • Mail het originele, onbewerkte fotobestand (dus a.u.b. niet zelf digitaal bewerken).
  • Verstuur de foto onverkleind, als JPG/jpeg bestand.
Foto inzoomen
De scherpte van een foto kun je beter beoordelen als je inzoomt


De juiste belichting

Belichting speelt een belangrijke rol in de bruikbaarheid van een foto. Bij voldoende licht heb je meer kans op scherpe foto’s. Een foto gemaakt in zonlicht of met flitslicht is vaak niet of minder geschikt.

Bij daglicht krijg je een natuurlijke lichtval en een mooie glans in de ogen. De tekening wordt dan ook een mooier en realistischer. Mag je kat niet naar buiten? Maak dan foto’s bij een groot raam.

Foto belichting
De beste belichting heb je buiten (niet in de zon)


De compositie: kop of helemaal

Voor een tekening van de kop ontvang ik bij voorkeur een foto waar in ieder geval de kop, hals én schouders op staan. Dat geeft me de mogelijkheid om te schuiven met de uitsnede/compositie.

Wil je het dier helemaal op de tekening? Stuur dan een foto waar het volledig opstaat, maar niet te ver weg. Ik gebruik liever geen foto met gras als ondergrond.

Foto compositie
Maak foto’s op de juiste afstand en hoogte

Nog wat extra tips voor als je foto’s van je dier maakt:

  • Stel je telefoon/camera in op de hoogste resolutie (meeste pixels) en de beste kwaliteit.
  • Zorg voor veel daglicht (geen zonlicht) en zet de flitser altijd uit.
  • Maak foto’s op ooghoogte met het dier en stel scherp op de ogen.
  • Kies de juiste afstand: te dichtbij kan bij een telefoon/groothoeklens vervorming geven. Bij digitaal inzoomen vermindert de kwaliteit van de foto.
  • Een kleinere hond of kat blijft vaak beter stilzitten als je hem op een tafel of stoel zet.
  • Een assistent is handig om het dier de juiste kant op te laten kijken en/of te zorgen dat het niet steeds wegloopt.
  • Heb bij katten gewoon veel geduld. Houd de camera binnen handbereik tot de kat in de juiste houding zit en maak dan zoveel mogelijk foto’s.


Aanpassen of weglaten

Het dier wordt getekend in de houding zoals het op de foto staat, maar vaak is het wel mogelijk om aanpassingen te doen aan bijvoorbeeld een raar plukje haar, een oor dat er net niet helemaal opstaat, de achtergrond, etc. Het is natuurlijk wel mooier als je dier netjes geborsteld is voor zijn “fotoshoot”.


Foto’s van anderen gebruiken

Wil je een foto als voorbeeld gebruiken die je niet zelf gemaakt hebt? Zorg er dan voor dat je toestemming hebt van de fotograaf.


Foto’s aanleveren

Naast je voorkeursfoto ontvang ik graag nog wat extra foto’s. Dit helpt me om een beter beeld te krijgen van het dier. Ook als je twijfelt of de foto’s geschikt zijn mag je ze altijd even laten zien.

Contact / foto’s aanleveren