Copyright / auteursrecht

Wil je weten wat je wel en niet mag doen met het werk dat ik maak? Duidelijke uitleg is te vinden op www.auteursrecht.nl. Hieronder lees je hoe copyright/ auteursrecht op mijn werk van toepassing is.


Dit mag niet:

Het is niet toegestaan om concepten, schetsen, voorbeelden, voorbeeldfoto’s en foto’s die ik maak en/of die ik je mail, zonder mijn toestemming openbaar te maken, te delen op social media of te verveelvoudigen. Deze zijn uitsluitend bedoeld voor jou, om je alvast een beeld te geven van het te leveren eindwerk.

De afgeleverde portrettekening mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden en/of verveelvoudigd worden zonder (schriftelijke) toestemming.


Dit mag natuurlijk wel:

Als ik foto’s van tekeningen op social media plaats mag je deze uiteraard delen vanaf mijn account. Ook kan ik je een ingescande versie van het eindresultaat van de tekening mailen die je op social media mag plaatsen (met watermerk en na volledige betaling).

Voor eigen gebruik mag je een foto/kopie van de tekening maken, bijvoorbeeld om aan anderen te laten zien.


De reden: Het Auteursrecht (©) is voor de maker

Dat je me de opdracht geeft om een portret te tekenen betekent niet dat je daarmee automatisch ook de auteursrechten op de tekening hebt. Dat is alleen zo als we dat samen van tevoren tegen een bepaalde vergoeding hebben afgesproken, of als je mijn werkgever zou zijn.

Wil je de tekening verveelvoudigen en/of voor commerciële doeleinden gebruiken, dan dien je daarover vooraf contact met mij op te nemen. We kijken dan samen wat de mogelijkheden zijn, al dan niet tegen een betaling.

Indien je schriftelijk het recht of de toestemming hebt gekregen om een afbeelding voor een bepaald doel te gebruiken, dan mag je deze uitsluitend in zijn geheel laten zien, inclusief signering en, indien afgesproken, met naamsvermelding.


Licenties voor commercieel of niet-particulier gebruik

In een licentie wordt vastgelegd waarvoor, hoe vaak/ hoe lang en tegen welke vergoeding een afbeelding gebruikt mag worden. De prijs voor een niet-particuliere- of een commerciële licentie is afhankelijk van het gebruiksdoel. Bij misbruik van een portrettekening worden alsnog, met terugwerkende kracht, licentiekosten in rekening gebracht.


Portretrecht

Voor portretten van mensen gelden andere regels dan voor dierenportretten. Hier ligt het copyright nog steeds bij de tekenaar, maar vanwege het portretrecht van de geportretteerde kan deze toestemming weigeren om het portret openbaar te maken. Het portretrecht is niet van toepassing op dieren.

Als je niet zeker weet of iets wel of niet is toegestaan, kun je het me altijd even vragen!