Tekening inlijsten

Een tekening op papier dient te worden ingelijst achter glas om hem te beschermen, maar vanwege het risico op glasbreuk durf ik geen ingelijste tekeningen te verzenden. Daarom wordt elk dierenportret inlijst-klaar afgeleverd, met een passe-partout. Zo kun je de tekening eenvoudig zelf inlijsten in een wissellijst of fotolijst die past bij je interieur.

Kom je de tekening ophalen? Als je een wissellijst met draaiveren meeneemt kan ik de tekening meteen voor je inlijsten. Als je de tekening liever professioneel laat inlijsten kun je natuurlijk ook terecht bij een lijstenmaker.

Ingelijste dierenportretten


Wat is een passe-partout

Een passe-partout is een kader van speciaal karton rond de tekening. Deze rand zorgt ervoor dat de tekening niet tegen het glas van de lijst aankomt. De witte en crème passe-partouts die ik bij de tekening lever zijn van zuurvrij, 1,2 mm dik karton. Ze hebben een randbreedte van 3 tot 6 cm, afhankelijk van het formaat van de tekening.


Welk formaat lijst heb je nodig

Op de prijslijst en in de prijsopgave staat de buitenmaat van de passe-partout vermeld. Bij een wissellijst of fotolijst is dit ook de lijstmaat die je nodig hebt (ongeacht de breedte van de rand). Voorbeeld: voor een tekening van 21 x 30 cm met een passe-partout van 30 x 40 cm heb je een lijst nodig van 30 x 40 cm.


Waar koop je een geschikte lijst

Het beste kies je voor een stevige houten- of aluminium wissellijst met draaiveren. Wissellijsten zijn te koop bij een fotovakwinkel, een lijstenmaker, Hornbach, Ikea, Hema, Blokker, etc. Online zijn ze te bestellen bij o.a. Bol.com, DeLijstenfabriek, Lijstenmakerij.nl en de Regenboog.

Voor een klein portretje kun je een fotolijst gebruiken, bijvoorbeeld van Henzo.


ZELF INLIJSTEN

Voor het hondenportretje dat ik als voorbeeld ga inlijsten heb ik een lijstje nodig van 20 x 20 cm. Ik ging naar de fotovakwinkel, waar ik kon kiezen uit talloze modellen en kleuren lijsten. Ik kocht een Henzo Viola fotolijstje in donkergrijs. Het voordeel van dit lijstje is dat het draaiveren heeft, wat het inlijsten heel eenvoudig maakt.

Lijsten

Dit heb je nodig:

  • Een fotolijst of wissellijst
  • Een schoon en vlak werkblad
  • Glasreiniger en een pluisvrije doek of keukenrol


We gaan aan de slag:

1. Open maken: Leg de lijst met de glasplaat naar beneden en maak de achterkant open. Draaiveren druk je in en draai je opzij, wisselnietjes vouw je naar boven.

2. Schoonmaken: Neem de achterwand en glasplaat uit de lijst en maak de glasplaat schoon met glasreiniger en een schone doek of keukenpapier.

Dierenportret inlijsten


3. Op elkaar leggen: Leg de tekening inclusief passe-partout en achtervel op de achterwand en haal eventuele stofjes weg. Als de glasplaat schoon en stofvrij is kan deze op de passe-partout gelegd worden. De rand kan nu terug om de glasplaat.

4. Dichtmaken: Om alles vast te maken draai je het geheel om en maak je de achterwand weer dicht. Poets nog even de laatste vingerafdrukken van de glasplaat en het portret is klaar om op te hangen of weg te zetten.

Dierenportret inlijsten


Kom je er niet aan uit?

Heb je nog een vraag of heb je advies nodig bij het kiezen van een lijst? Neem dan gerust contact met me op.

Naar de contact-pagina